Născută în Târgu-Mureș la data de 21 Februarie 1986, Anca Petrușca și-a descoperit talentul literar la vârsta de doar 12 ani când a început să scrie poezii. Abia în anul 2004 talentul i-a fost recunoscut de o comisie specializată, în cadrul Festivalului de poezie religioasă Credo, unde a obținut premiul Excelsior.
Anca Petrușca a studiat pe băncile Universității de Vest din Timișoara în cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, secția Engleză-Spaniolă și a absolvit Facultatea de Studii Europene, Secția Relații Internaționale și Studii Europene, din cadrul Universității Babeș Bolyai, Cluj Napoca.

Deși a petrecut câțiva ani în țara lui Salieri, Anca locuiește momentan în Târgu Mureș, alături de soțul ei. Expertă în Marketingul Digital, autoarea romanului Singura partitură care m-a obsedat, a revenit la prima ei mare dragoste, literatura, odată cu începutul pandemiei și mutarea birourilor acasă.

Imaginația și creativitatea o ajută pe Anca să se transpună în universuri fictive, acolo de unde reușește să preia și să transmită cititorului emoții și trăiri unice. Autoarea consideră ca proza este universul în care o așteaptă multe personaje și întâmplări care vor trebui povestite.

F.A.Q

1. Ce te-a inspirat să devii poetă și apoi prozatoare?

Întotdeauna mi-a plăcut să scriu și întotdeauna mi-au fost lăudate compunerile din clasele gimnaziale. Nu cred că poți să devii poet sau prozator, cred că trebuie să te naști cu o sensibilitate aparte și cu o imaginație foarte bogată.

2. Deci nu oricine poate să scrie?

Eu aș îndrăzni să spun că nu. Nu cred că e cum spunea Nora Bing în Friends: ”Începi cu o jumătate de duzină de orașe europene, introduci 30 de eufemisme pentru organul masculin și bam, ai scris o carte!” E puțin mai complicat decât atât.

3. De unde te inspiri?

Poate nu întâmplător folosesc pianul ca temă principală în scrierile mele. Toată viața am trăit înconjurată de muzică de calitate, iar muzica clasică și cea instrumentală sunt cele spre care mă îndrept atunci când am nevoie să mă reîncarc sau să mă inspir.

4. De ce ai renunțat la poezii?

Nu am renunțat în totalitate. Le-am trecut doar într-un plan secundar, pentru că în momentul acesta simt că pot oferi mai mult prin proză.

5. Singura partitură care m-a obsedat, romanul tău de debut, e scris la persoana I singular. E inspirată din evenimente sau trăiri reale?

Și Twilight e scris la persoana I singular, dar nu cred să fie inspirat din viața autoarei Stephenie Meyer. Singura partitură care m-a obsedat e un roman care a trebuit să fie scris și m-a ales pe mine ca autoare. Inclusiv eu am rămas foarte surprinsă de cât de ușor mi-a fost să țes firul poveștii.

6. Ce i-ai sfătui pe cei care vor să încerce să scrie?

Nu există vis prea măreț, doar curaj prea puțin. Să citească. Să citească mult. Să citească tot!

7. Care sunt autorii tăi preferați?

Agatha Christie, William Shakespeare, Bram Stoker, Charles Dickens, Deborah Harkness și lista continuă.

8. Ai și o carte preferată?

Da, Cartea pierdută a vrăjitoarelor scrisă de Deborah Harkness. Îmi place foarte mult cum a ales să combine istoria cu genetica. E un altfel de roman de dragoste.

What are you looking for in Furnob?
Please type the word you want to search and press "enter"
Shopping Cart
No products in the cart.
Return To Shop